«Вам суп-пюре з броколі і ризото з рибою під соусом?»

 Грудень 22, 2017

5531_p_11_img_0001Скумбрія й оселедець, копчена м’ясна грудинка, сиров’ялена й шинкована ковбаса, йогурти, випічка, кава, різноманітні соки, солодощі, овочі та фрукти стануть реальністю для екіпажів кораблів під час виконання завдань у морі. Уявіть, екіпажам готуватимуть такі перші страви: суп-пюре з броколі, солянку або харчо, а на друге — рибу, запечену під соусом разом із ризото або м’ясне рагу з овочами. І немає суттєвої різниці, чи це 500 миль від рідних берегів, а чи територіальні води України. Донедавна це було фантастикою, а нині для простого матроса філіжанка кави з вершками зранку, фруктовий чай або свіжий кефірчик — то цілком реальне явище. Адже кораблі й берегові частини ВМС України переходять на нову систему харчування за стандартами НАТО, що передбачає значне урізноманітнення щоденного меню моряків

У чому ж полягає суть змін продовольчого забезпечення. Насамперед військові частини відмовилися від послуг компаній-аутсорсерів, і їжу готують штатні коки на оновленому камбузі. Тепер каталог продуктів налічує понад 350 позицій, а раніше їхня кількість у раціоні бійців була вдесятеро менша. За допомогою спеціального програмного забезпечення щодня меню для військових моряків формує начальник продовольчої служби, який ураховує їхні побажання. Усі надходження й витрати продовольства чітко фіксують, адже тепер є змога відстежувати кількість продуктів від моменту їхньої появи на складі й до реалізації. Програма дає змогу бачити, скільки продуктів було використано, скільки залишилося та скільки потрібно замовити.

Відбір продуктів здійснюватимуть залежно від пори року. В осінньо-зимовий період перевагу віддаватимуть продуктам із високою місткістю поживних речовин і вітаміну С, щоб людський організм захистити од вірусних інфекцій. Окрім того, братимуть до уваги кількість діб перебування екіпажу в морі та особливості температурного режиму, оскільки від цього безпосередньо залежить якісне зберігання продуктів. Якщо це фрегат «Гетьман Сагайдачний», який має кока й камбуз, то тут питань не виникає. На цьому кораблі є спеціально вмонтована холодильна камера для зберігання продуктів та є, як то кажуть, можливість для маневру в приготуванні страв. А якщо розглянути ситуацію, коли екіпаж малого броньованого артилерійського катера вийшов на три доби в море і на його борту немає камбуза й штатного кока…

— У такому разі моряків забезпечуватимуть тими продуктами, які швидко не псуються та з яких можна без проблем приготувати страви. Або використовуємо сухий пайок, який передбачає і першу, і другу страву. Але неодмінно перелік продуктів має бути таким, щоб у сумі їхня калорійність становила від 3,5 тис. до 6 тис. кілокалорій, — пояснює начальник продовольчої служби Тилу командування ВМС ЗС України полковник Олександр Кустанович.

Як зазначають моряки, майже за такою ж системою продовольчого забезпечення харчуються наші партнери на кораблях флотів країн НАТО.

— Наприклад, улітку цього року ніхто не вірив, що курсанти Інституту ВМС, які ходили в далекий морський похід на навчальних катерах до берегів Румунії та Болгарії, харчуватимуться за новою системою, — продовжує полковник Олександр Кустанович.

Це було своєрідним ноу-хау, адже до цього жоден екіпаж корабля національного флоту, який перебував у морі, такої можливості не мав. У перспективі всі наші екіпажі кораблів, суден і катерів харчуватимуться по-новому.

Західна військово-морська база та окремий полк зв’язку вже перейшли на нову систему продовольчого забезпечення за стандартами НАТО. 2018 року заплановано перехід на нову систему харчування ще 10 військових частин флоту. Це Інститут ВМС, Військово-морський ліцей, Навчальний центр, Центр бойового (оперативного) забезпечення, окремі батальйони й бригада морської піхоти, підрозділи берегової артилерії тощо. Передбачають здійснення поточного ремонту об’єктів продовольчої служби, закупівлю й встановлення нових сучасних зразків холодильного, технологічного, механічного й іншого кухонного устаткування.

— Ще кілька років тому ми й мріяти не могли про таке специфічне технологічне кухонне обладнання, як, наприклад, пароконвекційні печі, термоконтейнери для перевезення готових страв, диспенсери для соків, сучасні посудомийні машини, тістоміси, слайсери, холодильні камери, лінії роздавання їжі та інше сучасне обладнання. У військових частинах, де отримали таке обладнання, значно спрощується робота кухарів і зменшуються енерговитрати, — розповідає полковник Олександр Кустанович.

Як запевняють у продовольчій службі флоту, до 2020 року по-новому харчуватиметься весь особовий склад Військово-Морських Сил. Треба сказати й про те, що для окремих категорій особового складу раціон буде посиленим. Залежно від специфіки завдань, які виконують військовослужбовці різних родів військ ВМС України, визначатимуть спеціальний коефіцієнт, відповідно до якого нормуватимуть харчування. Під час повсякденної діяльності моряків корабельного складу й морської піхоти коефіцієнт становить 1.05, морської авіації — 1.1, а для решти ВМС застосовують загальновійськову норму — 1. Під час навчань, занять із бойової підготовки, польових виходів для екіпажів кораблів (катерів) і морської піхоти застосовують коефіцієнт 1.15, така ж цифра і в авіаторів, для решти — 1.1. А для тих підрозділів флоту, які виконують завдання за призначенням, наприклад у районі АТО, коефіцієнт зростає до 1.2. Збільшується коефіцієнт — зростає раціон харчування.

Віталій ПАНЧИШИН

 

Як харчуються у країнах НАТО

Вартість місячного харчування, наприклад, одного американського солдата — $367 на місяць, тобто приблизно $12 на день. Калорійність денного раціону незалежно від того, де харчується військовослужбовець, має становити від 3 тис. до 4 тис. кілокалорій. В американській армії кухня однакова як для рядових солдатів, так і для офіцерського складу.

Водночас будь-який військовослужбовець може самостійно формувати свій сніданок, обід і вечерю з кількох різних страв, на столі обов’язковими є фрукти, овочі та кілька видів соків. У польових умовах американські солдати харчуються переважно сухпайками, котрі бувають як індивідуальними, так і загальними та котрі перед подачею розігрівають. Такими сухпайками солдат може харчуватися безперервно місяць, після цього він один день має харчуватися свіжою їжею. Сухпайків в армії США — 24 види.

Схожi записи: