Тушонка з присмаком шахрайства, або чому на солдатський стіл потрапляють неякісні продукти

 Серпень 19, 2017

5513_р_16_img_0001

Упродовж останнього часу лабораторії ветеринарної медицини Міноборони та Збройних Сил України провели понад 21,5 тис. лабораторних досліджень продовольства, запланованого до відправлення на склади військових частин. Із загального тоннажу партій харчів, що дорівнює близько 15,5 тис. тонн, майже 1,5 тис. тонн продовольчих товарів не було допущено до постачання у війська через невідповідність установленим вимогам. Про це під час брифінгу в оборонному відомстві, повідомив начальник Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України полковник Дмитро Марченко

Приводом для виходу офіцера до преси з інформацією, яка відображає стан продовольчого забезпечення Збройних Сил, стали результати перевірки якості м’ясних консервів, які постачалися підрозділам 128-ї бригади, скарги бійців та волонтерів.

— За дорученням Міністра оборони України у цій бригаді було проведено відбір зразків м’ясних консервів. За результатами лабораторних досліджень встановлено, що м’ясні продукти не відповідають вимогам державного стандарту і є забороненими МО України до використання й постачання, — повідомив полковник Дмитро Марченко.

Водночас із представником військового відомства таку ж інформацію оприлюднили й волонтери, які теж надали зразки отриманих від бійців консервів на лабораторні дослідження у держпідприємство «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів». За результатами випробувань, висновок ДП «Укрметртестстандарт» збігається з тим, до якого дійшли у військовій лабораторії: «Зразок продукції за органолептичними показниками (зовнішній вигляд і колір м’яса) та фізико-хімічним показником (масова частка жиру) не відповідає вимогам ДСТУ 4450:2005 «Консерви м’ясні. М’ясо тушковане. Технічні умови».

Зрозумілими словами: у бляшанках замість консервованого м’яса вищого ґатунку шматочками масою не менше ніж 30 грамів була субстанція, яка включала в себе не лише щось схоже на м’ясо, а й судинні пучки, грубу сполучну тканину, жили, щетину, хрящі. При цьому масова частка жиру становила майже 25% вмісту цих так званих м’ясних консервів.

Начальник Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України підкреслив, що за фактом виявлення неякісних продуктів харчування — м’ясних консервів, наданих фірмою-постачальником ТОВ «Адамант 2000», відповідним рішенням Міністра оборони України від 24 липня поточного року призначено службове розслідування. Нині працює комісія, яка вже встановила низку порушень, щодо яких вжито заходів реагування.

Відповідаючи на запитання журналістів, яким чином недоброякісні консерви потрапили на солдатський стіл, полковник Марченко пояснив:

— Нині організація харчування військовослужбовців, зокрема постачання продуктів харчування у Збройних Силах, здійснюється не Міністерством оборони України, а постачальниками, які уклали з цим відомством договори на надання відповідних послуг. При цьому згідно з діючим законодавством спроможність Міноборони щодо контролю діяльності цих постачальників обмежено вимогами певних нормативних документів та умовами угод.

Що ж стосується консервів, які потрапили до 128-ї бригади, то їхню закупівлю в ТОВ «Адамант 2000» здійснила фірма-постачальник послуги з харчування. Від виробника було отримано всі передбачені сертифікати відповідності якості продукції, однак насправді виявилося, що підприємство-виробник, аби отримати потрібні сертифікати, надало для експертизи якісні зразки консервів, а військовослужбовцям відправило продукцію, яка й близько не відповідала заявленим у документах параметрам.

За словами полковника Дмитра Марченка, з подібною схемою отримання недобросовісними підприємцями додаткового прибутку фахівці Міноборони стикаються не вперше, саме тому нині Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України проводить роботу щодо внесення змін до умов договорів. Нові умови передбачають, що в подальшому зразки для лабораторних досліджень відбиратимуть винятково представники Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, що унеможливить зловживання постачальниками. Виїмка зразків стане обов’язковою для кожної партії продовольства, а на час проведення досліджень склади з продукцією опечатуватимуть представники оборонного відомства. Таким чином, до солдатського столу постачатимуть лише ті продукти харчування, якість яких підтверджено лабораторно безпосередньо перед відправкою у війська. Таку практику вже застосовують при постачанні до Збройних Сил кожної партії сухих пайків новітнього зразка.

— Водночас посадовець нагадав, що у військовому відомстві постійно відслідковують інформацію щодо незадовільного харчування військовослужбовців. Упродовж поточного року Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України і підпорядковані йому структурні підрозділи здійснили 93 виїзди до військових частин задля перевірок організації харчування. А з початку серпня з метою швидкого реагування на згадану проблематику до району проведення АТО направлено постійно діючу робочу групу. Ще одна група саме зараз проводить перевірки стосовно якості харчування в пунктах постійної дислокації, — підкреслив полковник Марченко. — Результат цієї роботи очевидний: окрім повернутого постачальникам недоброякісного продовольства, Департамент державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів подав 44 претензії, якими виставлено штрафних санкцій до недобросовісних постачальників на загальну суму понад 2,8 млн гривень.

Насамкінець офіцер зазначив, що представники Міністерства оборони України завжди готові разом із волонтерами, ЗМІ й громадськими діячами виїжджати за місцем скарг задля контролю якості продовольчого забезпечення наших військовиків. Із цією метою функціонує гаряча телефонна лінія, номер якої розміщено в кожній їдальні, де харчуються військовослужбовці.

Іван СТУПАК

Військовим на передовій — посилене харчування

Нагадаємо, що військовослужбовцям, які виконують завдання в районі проведення АТО, додатково до загальновійськової норми № 1 видається:

печиво — 50 г ( у нормі № 1 не передбачено);

м’ясо — 125 г (додатково до 250 г, усього 375 г);

масло — 50 г (30 г);

молоко незбиране згущене — 40 г (не передбачено);

яйце — 3 шт на тиждень (2 шт на тиждень);

цукор — 10 г (70 г);

чай — 1 г (1,2 г).

Продукти із цього переліку можна замінювати. Наприклад, замість яєць можуть видати масло; замість м’яса — ковбасу варену, сосиски (сардельки) чи копчені м’ясопродукти, яйця; замість масла — сир.

Добова норма питної бутильованої води становить 1,5 літра. З 1 червня до 1 вересня вона є збільшеною вдвічі — 3 літри на добу.

Продовольство частинам в район АТО постачають раз на десять діб. Приміром, бригада подає заявку, в якій вказує необхідну кількість найменувань продуктів, а суб’єкт господарювання привозить усе замовлене в заздалегідь визначене місце — зазвичай, до розташування тилових пунктів управління. А вже звідти транспортом частини продовольство розвозять по ВОПах і РОПах.

Торік закуплено і поставлено до військових частин у районі проведення АТО газові примуси. Це забезпечило підрозділи на передових позиціях компактними засобами приготування їжі. Також для належного зберігання продуктів харчування в польових умовах закуплено 41 морозильну скриню ємністю до 500 літрів і поставлено в бригади, які виконують завдання на передовій. Триває робота і щодо забезпечення згаданих підрозділів холодильними рефрижераторами, яких уже поставлено 23 одиниці, іще 36 доїдуть до «нулів» найближчим часом.

Підготував Геннадій КАРПЮК

Схожi записи: